ХТО ТАКІ ОПТИМІСТИ І ЯК СТАТИ ОДНИМ ІЗ НИХ?

Чи ловили Ви коли-небудь себе на думці, чи «всі вдома» у тієї  життєрадісної особи, яка сидить у дальньому кінці Вашого офісу? Або чому Ваш сусід постійно посміхається Вам, навіть у похмурий день? Факт - існують люди, які завжди знаходять щось світле навіть за найпохмуріших обставин.

На перший погляд здається, що вони не знають про важкі часи і все у них гладко! Ви запитуєте себе: "Невже на них ніколи не нападає хандра? Можливо, ці дивні оптимісти не помічають темні сторони життя?". Звичайно ж, помічають. Вони такі ж люди, як і всі інші. Як же їм тоді вдається так жити? І що робити іншим, у кого спостерігається брак оптимізму?
      Всі ми живемо в одному і тому ж світі, але всередині цього світу кожен з нас створює свій власний маленький світ. Наш маленький світ створюється з ідей та вірувань. Ці ідеї та вірування дають нам можливість зустрітися з великим світом, у якому ми живемо.
    Деякі люди створюють світ негативності, саморуйнівних ідей та обмежень. Інші живуть у світі віри, вони з оптимізмом дивляться на життя і вірять буквально в надприродні дива. 
      Життя повне викликів, однак їх можна тлумачити по-різному. Деякі дивляться на них, як на перешкоди, у той час як інші бачать в них безмежні можливості.
      Немає таких людей на землі, які б не зустрічалися з важкими часами і сумним кінцем, з тим, коли здається, що все втрачено, немає грошей, друзів, немає нових ідей, натхнення, немає надії чи віри , немає сил рухатися далі.
  Проте серед цих проблем оптимісти тримаються впевнено і виходять зі скрутного становища переможцями. Вони стійкі, у них є переконання, віра, ентузіазм і хоробрість.
Оптимістичні люди - це ті люди, які смакують найкращі обставини у своєму житті, в житті інших і в житті оточуючого їх світу. Вони висловлюють думки про перемоги, думки про подолання перешкод, і куди б вони не йшли, вони несуть успіх, перемогу і силу.Вони відмовляються вірити у невдачу, але знають, що подібно іншим можуть допускати помилки. Вони обертають свої помилки на досвід і прокладають шлях до переваги.
Критики і скептики можуть докладати зусилль, щоб розчарувати їх, але вони приймають тільки творчий критицизм і йдуть вперед по життю, обертаючи проблеми в можливості. 
Сама суть оптимізму як раз і полягає в тому, ЯК людина ставиться до негативних переживань. Коли неприємність трапляється у песиміста, він, швидше за все, впадає в стан безнадійності і розгубленості, промовляючи на кожному кроці: "О! Все пропало, все погано ... і так завжди ...". Як подивиться на ситуацію оптиміст? Він вирішить: "Що ж, не пощастило цього разу, треба винести уроки і наступного разу вчинити по-іншому".
При такому підході оптиміст відчуває в собі більше сили і віри в майбутньому керувати обставинами. Оптиміст керує обставинами, песимістом керують  обставини.
Добре відомо, що при оптимістичному настрої і ставлення до життя люди здоровіше, довше живуть, краще і молодше виглядають зовні. Вони набагато краще сплять, менше мають шкідливих звичок, ведуть активний спосіб життя і рідше впадають в депресію.
Як же стати оптимістом? Ось деякі рецепти.
1. Постійно створюйте оптимістичний образ про хороші події, що мали місце завдяки Вашим зусиллям. Не треба зайвої скромності. Не кажіть: "Мені просто пощастило". Замість цього скажіть: "Я потрудився старанно, справу зроблено добре і я пишаюся собою".
2. Приймайте реальність такою, яка вона є. Оптимізм не має на увазі, що життєві тяготи Вас не стосуються. Навчіться оцінювати ситуацію об'єктивно. Можете сказати: "Так, мені довелося важко" або "Я зробив, як вважав за потрібне". Потім додайте: "При всіх моїх намаганнях і невеликій частці везіння у мене залишилися непогані шанси".
3. Звертайте труднощі собі на користь. Деяким людям вдається, незважаючи на масу неприємностей, виглядати оптимістично. У них живе впевненість, яка говорить: "Наступного разу я зумію якомога краще скористатися тим, що в мене є". Навіть, якщо доведеться заново поставити мету і відмовитися від надій, які Ви плекали раніше, це варто того!
4. Навчіться більше довіряти своїм уявленням про самого себе. Якщо товариш по службі на роботі через заздрощі кинув принизливе: "Ти поганий менеджер і в тебе ніколи не вийде впоратися з цим завданням!", То Ви, швидше за все, проігноріруєте подібні випади. А як Ви дивитеся на самознищцючі репліки типу: "Який я нікудишній працівник. Все у мене валиться з рук". Ці репліки, звернені до власної персони, такі ж безпідставні, як і попередні закиди товариша по службі.
5. Не давайте місця песимістичним думкам, відразу женіть їх від себе. Не дозволяйте їм укорінитися у Вашому мозку.
6. Знайдіть людину, у якої обставини гірше, ніж у Вас. Спробуйте допомогти їй. Справжнє почуття задоволення, яке пов'язане з самовіддачею, здатне полегшити Ваш власний біль.
І останнє, але найважливіше з усього іншого.
Якнайбільше і частіше проводьте час з тими людьми, що підносять Вашу віру, з людьми, позитивно налаштованими до життя. Вірно сказано, що з ким поведешся - від того й  наберешся. Немає особистого контакту - читайте їх історії. Надзвичайно корисно!
А Ви, ЯК саме Ви дивитеся на світ?
Прийшов час бути більш оптимістичним та впевненішим в житті! Дерзайте, і все у Вас вийде!

Марина Березюк – соціальний працівник ХОБФ «Карітас».

Коментарі

Популярні публікації