ЯК МИ ЛІЦЕНЗІЇ НА ШЛЮБ ВИДАВАЛИ

До всіх важливих подій в нашому житті ми намагаємося підготуватися. До садочка дитину готуємо. Щоб була соціалізована, не боялася, вміла давати собі раду. Про підготовку до школи взагалі мовчу. То окрема тема окремої статті. Скоро діти будуть наукові роботи писати для вступу в перший клас. Перш ніж сісти за кермо, довго і старанно вивчаємо правила дорожнього руху (дуже хочу в це вірити, бо так мало б бути), вивчаємо будову авто, вчимося кермувати.

Це лише кілька таких прикладів. Якщо важливо для нас – відповідально ставимося та готуємося. І тільки до побудови стосунків відносимося як до чогось, що і так вийде добре. Все складеться само собою. Так, складеться. Але як? Багато проблем можна передбачити. На чужому досвіді безпечніше вчитися. Кожен має зробити свої помилки, без того нікуди. Але навіщо повторювати чужі , якщо можна вивчити чужий досвід та оминути їх? Щось приблизно таке думала собі, коли планували проведення курсу «Ліцензія на шлюб». Хотілося підготувати, допомогти, застерегти.  
Найважче було обрати теми, які хочемо обговорити. Їх було надзвичайно багато, всі здавалися найважливішими. Але тут на допомогу прийшла моя команда та волонтери. Разом ми впорядкували курс, який складався з 7 зустрічей. Кожна така зустріч мала свою тему та свого спікера.
Говорили про готовність до стосунків,етапи їх розвитку, моделі сім’ї, сексуальність як ресурс щасливої сім’ї. На такі цікаві теми ми запросили психотерапевта Ларису Дідковську.
Також з Оленкою Демідас розглядали, як зароджуються конфлікти та як їх вчасно та безболісно погасити. Лариса Подкоритова познайомила нас з арт-терапією.  Виявилося, що ми всі надзвичайно талановиті митці! Також розглядали психологічні відмінності між чоловіком та жінкою з сімейними психологами-консультантами сім’єю Ковтонюк. Визначали мови любові та мови вибачення. Сподобалася нашим учасникам  і зустріч з сім’єю о. Анатолія Венгера. Багато з нас вперше мали такий досвід спілкування.
Чим ближче було до завершення, тим більшим було бажання продовжити наш курс ще хоч на трішки. Приємно, що таке відчуття було не тільки в мене. Учасники також запитували, коли в нас продовження курсу. Не знаю, коли саме, але буде точно!
На останньому занятті роздали сертифікати нашим учасникам.  Тобто,  їх  стосунки тепер ліцензовані! Перший крок в напрямку побудови щасливих стосунків зроблено. Тепер справа за слухачами курсу – чи будуть впроваджувати в життя отримані знання. А ми чекаємо наступних учасників, які хотять отримати Ліцензію на шлюб!)
Ольга Нагорна - керівник напрямку "Щаслива сім'я" 
в Соціальній ініціативі "Хтось не зробить!"

Коментарі

Популярні публікації