10 ЗАПОВІДЕЙ БЕЗПЕЧНОЇ ЇЗДИ НА ВЕЛОСИПЕДІ

  За останні роки у місті Хмельницький суттєво збільшилась кількість велосипедистів. Та дуже часто новачки стикаються з безліччю проблем, чи  то під час велосипедної прогулянки поза містом, де трафік автомобілів значно менший, чи то в повсякденному житті, коли велосипед служить противагою міському транспорту. Окрім того, варто вказати на відсутність належної дорожньої інфраструктури і низьку взаємоповагу усіх учасників дорожнього руху, що також слугує відлякуючими факторами.
    Знаючи з практики про усі ці труднощі та способи їх подолання, Соціальна ініціатива «Хтось не зробить!» та велолюбителі міста Хмельницького закликають використовувати «залізного коня» як міський транспорт і дають декілька порад з безпеки руху.   
В першу чергу, потрібно розуміти, що велосипедист являється повноцінним учасником дорожнього руху, тому він має дотримуватись усіх правил безпеки.
Отож:
·Завжди подавайте сигнали повороту (витягнута рука показує поворот наліво чи то направо) чи зупинки ( рука догори).
·Не забувайте тримати руки на гальмах, при тому гальмувати потрібно плавно, без різких зажимів гальмівних ручок.
· Будьте обережними на перехресті, бо найчастіше ДТП трапляються саме на них. 
Під час руху уникайте різких маневрів і переміщень впоперек дороги. Також на перехрестях увагу звертайте і на автомобілі поруч, адже водії не завжди очікують побачити справа від себе транспортний засіб. І в будь-якому разі переконуйтесь, що Вас видно. Встановіть зоровий контакт з водієм, аби переконатись що він знає про вашу присутність на дорозі. Час від часу поглядайте назад у дзеркало або озирайтеся, щоби бути впевненим в ситуації позаду.
Також, якщо Вам потрібно повернути наліво, то заради власної безпеки краще проїхати до кінця перехрестя, зупинитись, і перелаштуватись щоб не заважати іншим. Також, можна перейти з велосипедом по пішохідному переходу. Саме перейти, а не проїхати. Адже, автомобілісти можуть не встигнути зреагувати  на Вас.
Нажаль, на дорогах нас чекають багато перешкод, чи то погана якість асфальту чи водостічні і каналізаційні люки, їх треба об’їжджати обережно, переконатись, що позаду немає інших транспортних засобів, для яких ваш маневр може стати несподіванкою, тому краще пригальмовувати, показавши рукою напрям об’їзду перешкоди.
Особливу увагу слід приділити безпеці руху в темну пору доби, адже стандартні відбивачі які стоять на велосипедах, практично не видно автомобілістам. Тому слід встановити блимаючі сигнали червоного кольору позаду та білого попереду. Яскравий одяг з світло відбивними елементами суттєво збільшать вашу безпеку.

Коментарі

Популярні публікації