НОВА ПОСЛУГА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ В "КАРІТАСІ"

Протягом останніх років лікарі акцентують увагу на тому, що хворобі потрібно запобігати. Особливого значення набувають профілактичні огляди у медичних закладах, які варто проходити хоча б один раз на рік.
   Медичні працівники умовно поділяють усе населення на організоване і неорганізоване. Існують обов’язкові профогляди, які регламентовані постановами Кабміну та законами про охорону праці. Вони стосуються певного контингенту людей, які працюють у шкідливих чи спеціальних умовах праці і потребують обов’язкового проходження профоглядів один-два рази на рік. За них відповідають працедавці, а контролюючі органи перевіряють дотримання чинного законодавства щодо попередніх чи періодичних профоглядів.
Проте на сьогоднішній день є багато людей, які не працюють, або працюють, але офіційно на роботі не зареєстровані, тобто неорганізоване населення. І саме такі люди повинні усвідомити важливість проходження періодичних медичних оглядів.
Проходити профогляди примушує саме життя, оскільки дуже важливим є виявлення захворювань на ранніх стадіях. Чим раніше буде виявлено захворювання, тим швидше можна його подолати, уникнути ускладнень і незворотніх процесів, які можуть привести до інвалідності або смерті.
Справжньою епідемією сьогодення є хвороби системи кровообігу – інсульти та інфаркти. В більшій мірі виникнення цих загрозливих для життя захворювань пов’язано з артеріальної гіпертензією. Тому дуже важливим для кожної людини, особливо сьогодні, в епоху стресів, нервових та фізичних перенавантажень, регулярно вимірювати свій артеріальний тиск та вчасно приймати міри при його відхиленнях від норми.
Однак, якщо вам важко вистоювати у довгих чергах в поліклініці або ж Ви не маєте часу на це й не готові витратити пів дня на те, щоб потрапити в кабінет долікарського прийому, запрошуємо Вас завітати до Хмельницького обласного  благодійного фонду «Карітас» щочетверга та щоп’ятниці з 10:00 до 13:00. 
Ми проводимо  вимірювання артеріального тиску, гостроти зору, вимірювання маси тіла та зросту жителів міста з подальшим визначенням індексу маси тіла та отриманням рекомендацій щодо оптимізації, у разі потреби, ваги аби уникнути пов’язаних з цим захворювань: ішемічної хвороби серця, інфаркту, інсульту, цукрового діабету, короткозорості, дальнозоркості та інших захворювань зорового апарату.
Окрім того, нашим спеціалістом-медиком проводиться проба Руф’є, яка використовується для оцінки працездатності серця, що особливо актуальним є для дітей шкільного віку, оскільки таким чином  можна вчасно виявити  початкові стадії такого серйозного стану як серцева недостатність, при якому фізичні навантаження  мають бути виключені або жорстко обмежені. Тут також можна отримати інформацію та спрямування на анонімне  тестування на ВІЛ швидкими тестами. А ще – рекомендації щодо здорового способу життя, профілактики цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби серця та інших хвороб, які в усе більших масштабах охоплюють наших співвітчизників, в тому числі – дітей та молодь.
Усі перераховані нескладні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранній стадії і вчасно її пролікувати. Варто дбати про своє здоров’я та не легковажити простими методами запобігання хворобі.
Тож будемо раді допомогти людям похилого віку, матерям з дітьми, школярам та студентам, а також  іншим, особливо соціально-незахищеним, нашим співгромадянам  у турботі про власне здоров’я, бо ж це,як відомо,надзвичайно важливо для кожного з нас! 

Марина Березюк – соціальний працівник ХОБФ «Карітас».

Коментарі

Популярні публікації