ПЕРШІ ОЗНАКИ ДІАБЕТУ

   Сидячий спосіб життя та надмірне харчування стали досить звичними для мільйонів сучасних людей. Саме тому частота виникнення цукрового діабету набула характеру глобальної епідемії: за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 347 млн. чоловік у світі хворі на діабет, а до 2030 року їх кількість може перевищити 530 млн. 
    Діабетодна з провідних причин передчасної захворюваності і смертності, оскільки часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і провокує серцево-судинні захворювання.

    Згідно з українською статистикою, близько 1,3 млн. жителів нашої країни хворі на цукровий діабет. Однак багато українських лікарів — ендокринологів переконані, що діабетиків серед українців в 2-2,5 рази більше, ніж показує офіційна цифра. Через нестачу знань більшість з них не підозрює про свій діагноз, доки не почнуть розвиватися ускладнення.
    Разом з тим, запідозрити у себе високий ризик розвитку цукрового діабету або саму хворобу можна до того, як буде проведено аналіз крові на рівень цукру. Досить прислухатися до свого організму. Які ознаки і сигнали організму повинні насторожити?
Ожиріння
   Причина цукрового діабету — високий вміст глюкози в крові, викликаний нестачею гормону інсуліну, який перестає вироблятися підшлунковою залозою (діабет 1 типу), або його вироблення порушена ( діабет II типу). 90% хворих страждають діабетом II типу.
   У людей з ожирінням цукровий діабет або вже є, або з’явиться найближчим часом , якщо вони не нормалізують вагу. Надмірна вага знижує чутливість клітин до інсуліну. Нечутливість до інсуліну говорить про розвиток цукрового діабету II типу. Залишаючись в крові, глюкоза руйнує судини, і людині загрожують гангрена, інфаркти, інсульти.
Підвищений апетит і тяга до солодкого
  Головному мозку для живлення потрібна глюкоза. Після прийняття їжі концентрація глюкози в крові збільшується. Але якщо чутливість до інсуліну порушена, глюкоза не надходить у мозок, а перетворюється в жири. А мозок, як і раніше, вимагає їжі, особливо солодкої. Тому людина більше їсть і ще більше поправляється.
Хронічна втома
   Таку приховану ознаку цукрового діабету багато хто намагається пояснити високою завантаженістю, нестачею сну, неправильним харчуванням, стресами. Насправді, при цукровому діабеті підвищена втома і стомлюваність — результат того, що м’язи і мозок не отримують достатньої кількості глюкози.
  Через постійну слабкість і підвищений апетит людина, в організмі якої розвивається діабет, менше рухається, вага продовжує рости і ситуація посилюється.
   Наявність цих трьох ознак — серйозний привід виміряти рівень глюкози в крові і не відкладати візит до лікаря.
     Крім того, цукровий діабет виявляється наступними симптомами:

  • підвищена спрага, прискорене сечовиділення. Щоб позбутися від зайвої глюкози в крові, ниркам доводиться посилено працювати, тому людина часто ходить в туалет, особливо вночі. Підвищена спрага пов’язана з тим, що організм хоче заповнити втрату рідини.
  • швидка втрата ваги. На тлі діабету може відбуватися не тільки швидкий набір ваги, але і його стрімка втрата. Цей симптом особливо характерний для цукрового діабету 1 типу. Інсулін не справляється з транспортуванням глюкози в клітини, щоб використовувати її як джерело енергії. У результаті організм відчуває себе голодуючим, і починає видобувати білок з м’язів. Нирки посилено працюють, виводячи надлишок глюкози з крові, що також веде до втрати калорій і погано впливає на нирки.
  • шкірний свербіж, гіперпігментація, огрубіння шкіри. Виникає в результаті сухості шкіри і порушеного кровообігу.
  • повільне загоєння ран. Надмірна кількість цукру пошкоджує кровоносні судини, що ускладнює надходження крові до місця рани і гальмує загоєння.
  • грибкові інфекції. Грибки і бактерії затишно почуваються в середовищі, багатим цукром.
  • нечіткість зору. При цукровому діабеті можуть виникати розпливчастість зору, відчуття плаваючих предметів і спалахів перед очима. Високий рівень глюкози впливає на форму кришталика. При нормалізації рівня глюкози в крові цей симптом може зникнути.
  • оніміння, печіння в кистях і стопах, набряклість. Діабет може пошкодити нервові закінчення. Якщо ці симптоми з’явилися недавно, то контроль над рівнем цукру дозволяє від них позбутися.
    Чим раніше людина зверне увагу на сигнали, які можуть вказувати на розвиток у неї цукрового діабету, тим більше шансів зупинити хворобу або, принаймні, взяти її під контроль, щоб уникнути смертельно небезпечних наслідків.

       Березюк Марина - координатор проекту "Мобільна робота з молоддю"

Коментарі

Популярні публікації