ПРО БЛАГОДІЙНІСТЬ В ЦИФРАХ

   Кожного року в Україні презентуються результати Національного рейтингу благодійних фондів, який складається на основі документально підтверджених фінансових показників. Оскільки організація «Карітас Хмельницький» являється невід’ємною частиною Міжнародного благодійного фонду «Карітас України», ми пишаємось тим, що останній  фігурує в подібних рейтингах на лідируючих позиціях.  
   Саме тому ми вирішили вивчити статистику благодійності та волонтерських рухів за минулий рік. Найбільш цікавим ділимось з Вами.
   В порівнянні з минулими роками загальна сума пожертв на благодійність суттєво знизилась. Дійсно, 2016 рік не може похвалитись такою залученістю, як 2015-й, а тим паче 2014-й. Поки що зарано говорити про конкретні фінансові результати благодійного сектору в 2016-му, але очевидно, що такого високого приросту пожертв та кількості волонтерів, як в попередні роки, бути не може. По-перше, матеріальне становище українців погіршилось, зросла кількість вимушено переміщених осіб, у багатьох сім’ях годувальники пішли на війну. По-друге, розкрились численні факти зловживання людським милосердям псевдо благодійниками.
   Щодо конкретних фактів, то за даними журналу Forbs середня сума пожертвувань у 2015 році склала 300 гривень. 40% із тих, хто не віддав на благодійність ні копійки − це особи похилого віку, тобто люди, які самі потребують допомоги.
   Якщо аналізувати самі потреби, які викликають в українцях бажання надати підтримку, то вони розташувались наступним чином: потреби армії – 65% пожертвувань; хворих та осіб з інвалідністю – 21%; допомога людям, які опинились в складних життєвих обставинах - 14%.
  Цікаво порівняти, на що витрачають отримані пожертвування благодійні фонди та організації. Дані учасників Національного рейтингу благодійників розподілилися так: охорона здоров'я − 34%; соціальний захист - 23%; 11% йде на допомогу армії. Радує те, що трійка пріоритетів тих, хто гроші жертву та роздає, збігається.
   Певна тенденція спостерігається й у сфері волонтерства. Згідно опитування, волонтером  себе вважав минулого року кожен восьмий опитаний (близько 13%). Бізнесові структури стали все частіше звертатись до благодійних організацій з проханням залучити персонал до волонтерської діяльності. Це свідчить про те, що волонтерство набуває цінності.
   Глобальний світовий досвід свідчить про те, що переказ благодійних пожертв через Інтернет зростає рік у рік. В той час, як скриньки для збору готівкових пожертв втрачають бувалі позиції. Згадуючи європейську благодійну практику, слід зазначити, що в Бельгії взагалі заборонено готівковий збір пожертв.
                          Юлія Житкевич – соціальний педагог проекту «Мобільна робота»

Коментарі

Популярні публікації