ВИХОВАННЯ ПІДЛІТКІВ: ЯК УНИКНУТИ КОНФЛІКТІВ

     Відносини між батьками та дітьми залишаються актуальним питанням усіх поколінь і, напевно, найбільш гострою проблемою є відносини батьків з дітьми-підлітками.


     У підлітковому віці відбувається реальне психологічне відокремлення дитини від батьків. Молода людина прагне до емоційної та духовно-ціннісної автономії від старших поколінь, тому загострюються всі приховані та явні суперечності, образи, непорозуміння між членами сім’ї, підсилюючи напруження і взаємне невдоволення.
 Індивідуально-вікові особливості підлітків зумовлені: особливостями біологічного розвитку організму; культурно-історичним середовищем як сферою їхнього росту й розвитку; умовами навчання й виховання; резервами індивідуального розвитку.
    Психологічні особливості підлітка, що підсилюються мотиваційною кризою, емансипацією, кризою самооцінки, можуть стати причиною нестриманості, грубості, напруженості у взаємовідносинах з батьками, однолітками, вчителями. Утім, до цього потрібно відноситись із розумінням, а в разі потреби психологічно корегувати ці відносини, звертаючись за кваліфікованою допомогою фахівців.
     У підлітків багато потреб, які мають бути задоволені. Основні з них – потреба в любові, доброзичливості, емоційному контакті; необхідність у самоствердженні як особистості, у якої розвиваються і реалізуються свої індивідуальні здібності; потреба у повазі. Здатність почути, зрозуміти підлітка – це своєрідний місток між батьками та дітьми. Тому сім’я посідає важливе місце у формуванні підлітка як особистості, їй належить визначна роль. 
     Родина є прикладом для наслідування, і якщо це гарний взірець, то у підлітка є шанс стати гармонійною особистістю. Суперечливі стосунки між батьками і дітьми-підлітками не є відкриттям. Зазвичай суперечки – це не тільки погано, але це і маркер дорослішання дітей та ґрунт майбутньої гордості для батьків. Це означає, що дитина виросла. Підліток має свою думку і висловлює її так, як вважає за потрібне. Тому батькам варто вміти знаходити компроміс, йти до згоди, не боятися поговорити, прислухатися один до одного.
       Психологи іноді говорять, що підлітки – це свого роду «емоційні батарейки», що заряджаються від дорослих, в першу чергу – від батьків. Якщо їм вдасться безконфліктно і довірчо поспілкуватися із старшими, вони життєрадісно тікають відстоювати свою самостійність далі. А потім, коли втомляться, знову повертаються до батьків за черговою порцією любові і взаєморозуміння.

Гринишин Наталія
психолог проекту
«Мобільна робота з молоддю»

Коментарі

Популярні публікації