ЯК З НАДІЄЮ ПЕРЕЖИТИ ВТРАТУ БЛИЗЬКОЇ ЛЮДИНИ?

«Знаю, що він помер! Що ж по-твоєму, я не знаю, чи що? І все рівно я можу його любити! Від того, що людина померла, її не можна перестати любити, особливо якщо вона була кращою за всіх живих, розумієш?»

(«Над прірвою у житі» — Джером Девід Селінджер)

 Вченими доведено, що в сучасному світі понад 120 млн. чоловік схильні до депресії. З кожним роком їхня кількість невпинно зростає – і це насторожує. Адже пригноблені люди погано працюють, не можуть повноцінно розвиватися, створювати, зберігати сім’ю, поширені серед них і випадки самогубств.
       Смерть - явище страшне і необоротне, що несе біль і хаос в серця тих, хто зіткнувся з ним. А смерть близької людини - це удар для багатьох, тим більше така безглузда смерть, як самогубство.
      Як пережити втрату близької людини і знову навчитися радіти життю?
      Важливо зрозуміти, що ви вже нічим допомогти не зможете. Жоден ваш вчинок до життя близької людини вже не поверне! Але ви в силах повернути до життя себе, навчитися посміхатися і радіти дрібницям. Перший крок - це прощення. Вибачте свого близьку людину за ті вчинки, які вона зробила. Чи не копайтеся в причинах цих вчинків! Не звинувачуйте себе в тому, що ви не завадили смерті і не здогадувалися про подібну ситуацію.
       Знайдіть собі заняття, щоб відволіктися від поганих думок. Не тримайте в собі біль і негатив, виплесніть це назовні!
       Візьміть аркуш паперу, напишіть на ньому все, що вас турбує, і порвіть на шматки! Поїдьте в ліс (тільки не поодинці, візьміть друзів в попутники) і покричіть. Крик є потужним викидом енергії, як позитивної, так і негативної.
      Слухайте музику! Сходіть на концерт в органний зал. Органна музика творить чудеса і позбавляє навіть від найважчої депресії!
      Не залишайтеся на самоті! Наодинці з переживаннями ви тільки підсилите їх. Змушуйте себе ходити в гості до друзів, запрошуйте друзів до себе! Відвідайте далеких родичів в іншому місті. Спілкуйтеся і діліться переживаннями!
     Пам'ятайте, найвища цінність –життя, дароване Богом.

Психолог
Гринишин Наталія

Коментарі

Популярні публікації